ФГВФО та ДП “СЕТАМ” підписали меморандум про співпрацю - Фото

22 березня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ДП “СЕТАМ” підписали меморандум про співпрацю, в рамках якого ФГВФО буде реалізовувати майно неплатоспроможних банків через електронний майданчик СЕТАМ.

"Ми сподіваємося, що СЕТАМ буде одним з лідерів не тільки за обсягами продажів, але по їх якості та доступності", - зазначив в ході церемонії підписання директор - розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

З вересня 2015 ФГВФО зобов’язав організаторів торгів здійснювати продаж активів неплатоспроможних банків виключно на електронних майданчиках. Зараз у Фонді акредитований 31 такий майданчик. Варто зауважити, що жоден з них немає преференцій, що підтверджується статистикою продажу. З ДП “СЕТАМ” Фонд почав співпрацювати ще з грудня 2015 року, і в рамках меморандуму планує зосередитися на продажі прав вимоги за кредитам банків.

У Фонді розуміють, що ця система є ефективною, але далеко ще не досконалою, для більш ефективної реалізації на часі запровадження єдиних правил торгів активами неплатоспроможних банків, створення бази даних банківських документів, запровадження «агентського модулю», новітніх засобів програмного захисту процедури торгів. Підписаний сьогодні Меморандум про взаємодію та співробітництво між Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Державним підприємством «СЕТАМ» дасть можливість працювати у вказаному напрямку.

На сьогодні активи неплатоспроможних банків, які перебувають у заставі Національного банку України, ФГВФО передає для реалізації виключно на «СЕТАМ». В зв’язку з цим, відповідно до Меморандуму планується створення спільної Бази даних. Вона міститиме максимальну інформацію та результати моніторингу вказаних активів. Це робиться з метою всеохоплюючого ознайомлення з виставленими на продаж об’єктами потенційними інвесторами та покупцями.

З 1 січня 2016 року і до сьогоднішнього дня Фонд вже передав «СЕТАМ» на реалізацію майнових прав за кредитами та основних засобів неплатоспроможних банків на суму, що складає близько 700 млн грн.

Загальна балансова вартість активів банків, які ліквідуються Фондом (без урахування резервів) складає понад 380млрд грн., при цьому загальна оціночна вартість активів становить близько 80,5 млрд грн. Відношення оціночної вартості до балансової вартості (без урахування резервів) активів цих банків в середньому - близько 23%.

Обсяг коштів, отриманих ФГВФО від реалізації активів неплатоспроможних банків становить 1,2 млрд грн, в т.ч. за січень 2016р. – 238 млн грн.

Згідно з фінансовим планом у 2016 році ФГВФО планує отримати від неплатоспроможних банків понад 7,5 млрд грн., з них від продажу активів, які знаходяться у заставі за кредитами рефінансування НБУ – 3,8 млрд грн. Планується, що останній показник в цілому, а також щонайменше 50% від надходжень, що планується отримати від продажу інших активів, що не перебувають в заставі у НБУ,будуть сформовані в рамках співпраці з ДП «СЕТАМ».