Як банкам застерегти себе від рейдерства іпотечного майна - Фото

7 квітня відбувся бізнес-бранч Захист майна обтяженого банківською заставою. Представники служб безпеки банків обговорили можливості попередження рейдерства іпотечного майна. Захід організовано ЛІГА:ЗАКОН за підтримки Міністерства юстиції України та Незалежної асоціації банків України.

Фінансова нестабільність та відсутність реальної кримінальної відповідальності за шахрайство провокують збільшення кількості незаконних дій у відношенні щодо заставного майна. Поліпшення бізнес-клімату та зменшення корупційних ризиків є одним зі стратегічних пріорітетів Міністерства юстиції на 2017 рік.

Розроблене Мін*юстом законодавство, спрямоване на реформу системи реєстрації в Україні, дало можливість запровадити сучасний та дієвий механізм адміністративного оскарження дій реєстраторів через Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Ще одним кроком у боротьбі з рейдерством став запуск сервісу СМС- Маяк. Система дозволяє моментально інформувати власників про будь-які реєстраційні дії, які вчиняються з їхньою нерухомістю, а також сповіщати про те, хто з користувачів реєстру цікавився їхнім майном. Антирейдерські ініціативи Мін*юсту безперечно покликані і на захист майна обтяженого банківською заставою. Міністерство юстиції і надалі наполегливо працюватиме у напрямку захисту майнових прав громадян та бізнесу.

Під час прес-бранчу було зазначено, що у 2016 році відбулося значне зростання рівня заборгованості перед банками, що створює додаткові ризики. Шахраї ж стають все більш винахідливими, вони втручаються в Реєстри, влаштовують DOS-атаки.Також ускладнює процес відсутність та складність механізмів моніторингу фінансового стану позичальника та стану заставного майна виключає можливість контролю банку за рухом його активів. "Основним ризиком є те, що заставне майно вийде із управління банком. Держава створює для банків додаткові системи захисту, але їх недостатньо. Право власності на предмет застави як і сама застава є незахищеними на державному рівні. Наша мета, не допустити, щоб кількість проблемного заставного майна не збільшувалась" - заявив Сергій Панов, Голова комітету захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України.

Відсутність достовірної перевірки інформації про позичальника та заставне майно підвищує ризики банків на стадії видачі кредиту. Під час прес-бранчу було представлено сервіс онлайн-моніторингу SMS-Маяк, який дає можливість отримувати миттєві повідомлення про статус будь-яких об'єктів нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У питанні незаконної переєстрації принциповим моментом є час, тому чим швидше законний власник зреагує на захоплення майна, тим більше має шансів повернути вкрадене без втрат. SMS- Маяк саме той проект, який суттєво підвищує шанси на оперативне реагування й ефективний захист порушених прав, адже навіть якщо незаконні дії були здійснені вночі, сервіс відразу про це проінформує. Система дозволяє поставити на моніторинг велику кількість об*єктів та отримувати сповіщення у зручній формі- проінформував Начальник відділу продаж сервісів моніторингу ЛІГА:ЗАКОН Роман Мамедов.

Віктор Вишньо, Генеральний директор державного підприємства "СЕТАМ" Міністерства юстиції України розповів про можливість реалізації заставного майна через електронний аукціон та кейси успішної співпраці із банками. Він зазначив, що все більше банків користуються даною послугою та досягають високих результатів.Такий формат співпраці може бути цікавим всім комерційним банкам. СЕТАМ дозволяє оптимізувати свої прибутки та перейти від активів на балансі до грошових коштів, які за них можна отримати