ДП «СЕТАМ» провело онлайн-конференцію щодо проблематики реалізації арештованого майна на підставі виконавчих написів нотаріусів - Фото

ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції провело онлайн захід на тему «Реалізація арештованого майна на підставі виконавчих написів нотаріусів».

У обговоренні взяли участь представники: ДП «СЕТАМ», Асоціації приватних виконавців України, Незалежної Асоціації Банків України, Асоціації лізингодавців України, АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПРИВАТБАНК», АТ «Укрексімбанк».

Основною темою круглого столу стало набрання чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану», яким заборонено примусове виконання виконавчих написів у період воєнного стану. Ці зміни до законодавства можуть порушувати права стягувачів, дискримінуючі їх на основі виду виконавчого документа, який підтверджує наявність у них права вимоги та, відповідно, позбавити частину стягувачів можливості задовольнити свої вимоги.

«Я знаю, що є різні законопроєкти, як реакція на дану заборону від НАБУ, Асоціації лізингодавців України, АПВУ. Також свій законопроєкт підготував і Департамент ДВС України. Крім цього, багато листів та звернень було надіслано до Парламенту і в профільний Комітет. Проте всі вони мають різний зміст і в деяких моментах одне одному суперечать. Наше підприємство має великий досвід, пов’язаний з виконанням рішень суду. Тому ми готові взяти на себе зобов’язання оперативно опрацювати ті законопроєкти, які зараз є, щоб об’єднати їх всі в один, який буде враховувати побажання кожного учасника ринку», — наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро.

«Питання, яке винесено, є доволі проблематичним. Ми розуміємо, що ініціатор цієї зустрічі, ДП «СЕТАМ», має робити свою роботу, ефективно продавати та розвивати свій сервіс. Відповідно ми, як клієнти, маємо врегульовувати свої питання, погашати заборгованість і власне продавати активи боржників. На сьогодні проблема полягає в тому, що ми рухаємося назад абсолютно по всім питанням з точки зору роботи з проблемними активами», — зазначив Денис Грищенко, керівник з питань юридичного забезпечення Департаменту проблемних активів АТ «Райффайзен Банк».

Також учасники обговорили проблемні питання мораторіїв щодо звернення стягнення на майно боржника та пріоритет іпотеки над іншими обтяженнями, в тому числі накладених у кримінальних провадженнях.