Олександр Мамро: СЕТАМ провів 63 656 успішних аукціонів з арештованого майна на 9,3 млрд грн і довів свою ефективність  - Фото

Днями у Києві відбулася організована ДП «СЕТАМ» спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice» конференція на тему «Поточний стан ринку реалізації арештованого майна та шляхи його розвитку», в якій взяли участь генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро, керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас, представники Незалежної Асоціації Банків України, Асоціації Приватних Виконавців України, Асоціація Правників України та українських банків. 

Метою заходу стало спільне обговорення практичних питань пов’язаних з ринком арештованого майна, а формат конференції надав можливість всім присутнім висловитись із запитаннями для їх спільного обговорення.  

«СЕТАМ з 2015 року здійснює заходи із супроводження програмного забезпечення системи електронних торгів, технологічного забезпечення, збереження та захисту даних, що містяться у ній, організацію та проведення електронних торгів та інші функції, які передбачені Порядком реалізації арештованого майна. Командою підприємства було проведено 63 656 успішних аукціонів на 9,3 млрд грн. Зростання ціни становить в середньому 12%», — розповів  у своєму виступі гендиректор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро. 

Гендиректор СЕТАМ розповів також присутнім про перебіг роботи над змінами до Порядку реалізації арештованого майна.

«Наказ Мін’юсту щодо переходу на дворівневу систему реалізації майна буде реалізовано в найкоротший час, над цим вже працює робоча група до складу якої входять працівники ДП «СЕТАМ» та ДП «Прозорро.Продажі». Я впевнений, що результатом реалізації даного проєкту залишаться задоволені всі гравці ринку», — зазначив Мамро. 

Окремо Олександр Мамро зупинився на співпраці з приватними виконавцями, які показали суттєві результати з продажу майна на аукціоні, перевищивши показники Державної виконавчої служби у 2020 році на 332 млн грн. «Але, водночас, не можна забувати про щоденну, кропітку роботу державних виконавців зі стягнення аліментів, штрафів тощо, які, хоч і не так помітні у грошовому еквіваленті, проте несуть значне соціальне значення», — додав керівник СЕТАМу.  

Керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас привітав учасників конференції і розповів про міжнародний досвід з проведення аукціонів з продажу арештованого майна та їх специфіку. 

«Ми готові активно працювати з метою поліпшення нормативно-правової бази CETAM, впровадженням електронного документообігу. Сьогоднішня дискусія дасть можливість обговорити стратегічні цілі на наступний рік. Наш проєкт, від імені Європейського Союзу, готовий взятися за амбіційні завдання, щоб продажі були прозорими та ефективними», — повідомив Довідас Віткаускас.  

«На початку створення ДП «СЕТАМ» було багато робочих груп через так звані «каруселі» на торгах. Банківська спільнота висловила пропозицію, яка була почута командою СЕТАМ та реалізована у вигляді «особливої ставки». Також нещодавно ми знов опитували банки щодо зауважень стосовно роботи електронного аукціону. Особливих зауважень немає, але у зв'язку з прийняттям нової постанови ми би дуже хотіли почути, як буде співпрацювати СЕТАМ разом з Прозорро.Продажі, і яка буде користь безпосередньо для ринку», — сказала виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. 

Серед інших питань, які обговорювалися на конференції було реалізація непрофільного майна банків на онлайн-аукціонах. 

«Починаючи з 2017 року ми реалізуємо власні об'єкти банку через електронні торговельні майданчики. Ми розміщуємо свої об'єкти на СЕТАМ, також у нас є свій власний майданчик, який функціонує в банку та через який ми підключені до Прозорро.Продажі. Нами було організовано 19 330 аукціонів і продано 500 об'єктів.  При паритетному розміщенні об'єктів на обох майданчиках, ефективність торгів в сторону СЕТАМ: ціна на Прозорро виростає на 4%, а реалізованого майна на СЕТАМ - 17% в середньому за один об’єкт», — відзначила Лариса Федяєва, керівник Напрямку управління нерухомістю ГО, Приватбанк. 

Також учасники ринку обговорили запити ринку на супутні та додаткові сервіси в електронних торгах. 

Повне відео конференції за посиланням: https://bit.ly/3h6pirK 

 

Довідкова інформація:

Аукціон OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) — це простий та ефективний засіб реалізації та придбання майна через мережу інтернет з використанням технології Blockchain. Онлайн-аукціон працює на всій території України з 2014 року. Загальна сума продажу з початку роботи 12,7 млрд грн.

Проєкт ЄС «Право-Justice» підтримує реформи у сфері юстиції, включаючи створення професії приватних виконавців та служби пробації, створення електронних реєстрів та зміцнення прав власності.

Партнерами Проєкту є Вища рада правосуддя, Міністерство юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Верховний Суд, Рада суддів, Нотаріальна палата та інші установи сектору юстиції.

Проєкт ЄС «Право-Justice» є продовженням проєкту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», який впроваджувався у 2014-2017 роках.

Тривалість проєкту «Право-Justice»: грудень 2017 року – 2020 рік.