Олександр Мамро: За півтора року продали майна для банків та стягувачів на 5,7 млрд грн - Фото

Завершальним етапом виконання судових рішень в Україні щодо боргових зобов’язань є проведення електронних торгів з продажу арештованого майна Державним підприємством «СЕТАМ» і задоволення вимог стягувачів. Підприємство виконує одну з найважливіших функцій у виконавчому провадженні – реалізацію, тому цей процес має бути максимально відкритим та чесним. 

«Запити громадськості та ЗМІ зумовили відкриття інформації щодо учасників та переможців торгів арештованим майном, яке відбулось у минулому році», — розповів генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро. 

Як зазначає очільник СЕТАМ починаючи з минулого року після закінчення торгів оприлюднюється прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи - переможця торгів, найменування юридичної особи, якщо переможцем є юридична особа. Після того, як переможець розрахується за лот і статус аукціону зміниться на «торги відбулись», публікуються відомості про всіх учасників аукціону (які зареєструвались на торги та подавали заявки), а саме: прізвище, ім'я та по батькові фізичних осіб, найменування юридичних осіб. У випадку, якщо переможець не заплатив за лот, неперсоніфікований протокол переформовується системою і визначається новий переможець, інформація про якого також відображається (протокол завантажиться автоматично на місце старого), та інформація про всіх учасників буде опублікована після розрахунку нового переможця. Якщо електронні торги (враховуючи повторні електронні торги: другі та треті) не відбулися, то після зміни статусу третіх електронних торгів на «торги не відбулися» публікуються відомості про всіх учасників аукціону, а саме: прізвище, ім'я та по батькові фізичних осіб, найменування юридичних осіб.

Також серед успішних проєктів, реалізованих за останні півтора року, є запуск особистих електронних кабінетів виконавця. Це розділ веб-сайту, доступ до якого мають приватні виконавці та державні виконавці, які передали арештоване майно на продаж, у якому розміщуються інформаційні повідомлення про електронні торги та результати їх проведення, інша інформація про електронні торги, щодо яких державним чи приватним виконавцем подано заявки на реалізацію арештованого майна, зокрема повідомлення про надходження грошових коштів за придбане майно або про їх відсутність чи невчасне або неповне їх надходження, проводяться спостереження за результатами електронних торгів та через який направляються акт про уцінку (повторну уцінку) нереалізованого майна, акт про проведені електронні торги, роздруковуються необхідні матеріали та здійснюється подання заявок на реалізацію арештованого майна. 

«Завдяки нашим електронним кабінетам державним та приватним виконавцям більше не треба надсилати заявки до СЕТАМ та їх паперові копії щодо розміщення лоту на аукціоні OpenMarket, а достатньо внести інформацію про лот в особистий електронний кабінет, після чого наші фахівці перевірять її на відповідність Порядку реалізації арештованого майна і опублікують аукціон в системі», — зазначив Олександр Мамро. 

За останні півтора року вдалося досягти суттєвих показників в частині добровільної реалізації майна. Банки-партнери та інші контрагенти реалізували через аукціон OpenMarket ДП «СЕТАМ» 535 лотів на 2 млрд грн. До продажів долучилися «Райффайзен Банк Аваль», «Мегабанк», «Оксібанк», «Таскомбанк», «Скайбанк», «Альфа-Лізинг Україна», «Укрексімбанк», Банк «Південний», «МетаБанк»,  «ПУМБ», RE/MAX Capital та інші.

«Вперше в серпні цього року добровільний продаж за сумою реалізації по кварталу перевищив реалізацію арештованого майна. Це свідчить про довіру з боку учасників ринку та покупців до OpenMarket та його аукціонів», - наголошує Олександр Мамро. 

Разом з тим, з березня 2020 року було реалізовано 12 623 лоти з арештованим майном на 3,6 млрд грн і додатково зароблено 596 млн завдяки конкуренції на аукціонах.