СЕТАМ став першим у світі аукціоном на Blockchain та змінив назву на OpenMarket - Фото

 

6 вересня 2017 року відбулася презентація першої в світі системи аукціонів, що використовує інноваційну криптографічну технологію Blockchain, яку впровадило державне підприємство “СЕТАМ”.

«Перехід на BlockChain – це ще один крок до того, щоб зробити систему електронних торгів арештованим майном максимально чесною й безпечною. При цьому інформація про торги буде доступна усім, тож у громадян більше не буде причин боятися можливих маніпуляцій з інформацією», - зауважив заступник Міністра юстиції Сергій Петухов.


Він нагадав, що Мін’юст ще у квітні цього року підписав меморандум з компанією BitFury щодо переводу на нову систему аукціонів СЕТАМ та реєстру нерухомого майна.

«Це технологія, якій довіряє весь світ, оскільки вона є однією з найбільш захищених. Її неможливо обдурити. Завдяки інноваційному способу зберігання та накопичення даних, кожен бажаючий матиме змогу перевірити хронологію усіх дій, здійснених під час аукціону і, що нічого не було зроблено заднім числом», - переконаний голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко.

Президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях переконаний, що: «Нам як представникам громадськості дуже важливо, щоб державні аукціони проводилися якомога відкритіше, а громадськість мала більше можливостей для їх контролю», - сказав він.

За словами співзасновника компанії «BitFury» Валерія Вавілова, технологія «BlockChain» дає можливість повністю ліквідувати будь-які можливості для маніпулювання даними. Разом з тим, будь-хто з учасників аукціону зможе перевірити, що дані про нього були внесені в базу даних без змін.

«На одному з наступних етапів буде запроваджена функція перевірки інших учасників торгів, щоб унеможливити внесення даних заднім числом і забезпечити стовідсоткову чесність аукціонів», - додав він.

Перехід на блокчейн зайняв 3 місяці. Впровадження здійснювалося спільно з компанією BitFury, одного з лідерів ринку по роботі з технологією blockchain. Використовуючи накопичений досвід, нашими американськими партнерами було створено відкритий фреймворк Exonum для реалізацій блокчейн-рішень.

Тепер користувачі в будь-який момент часу можуть перевірити будь-яку ставку в кожному з аукціонів у незалежного «експерта». Партнери з Фонду Східна Європа надаватимуть незалежний онлайн-сервіс, який є однією з частин блокчейн мережі і має всі дані необхідні для підтвердження перевірки. Усі бажаючі зможуть скопіювати спеціальний код ставки, перейти на сайт blockchain.gov.ua та перевірити достовірність даних, записаних на Blockchain.


«Дані записуються одночасно на безліч пристроїв і зберігаються там. І відключення одного з них не вплине на цілісність або доступність цих даних, - пояснює Віктор Вишньов. - А спроба змінити інформацію в одному з місць зберігання не призведе до успіху. Адже інформація з первісної записом є на безлічі інших пристроїв, учасників мережі блокчейн».

Під час презентації було проведено перший в світі аукціон на блокчейні, учасниками якого стали журналісти, присутні на заході. Переможець отримав футболку з підписами Сергія Пєтухова, Віктора Вішньова, Олександр Риженко, Валерія Вавілова, Віктора Ляха та сертифікат переможця на першому блокчейн-аукціоні.


Наприкінці прес-конференції Віктор Вишньов заявив про ребрединг підприємства. Тепер послуги контрагентам будуть надаватися під торговою маркою «OpenMarket».

«Наша система електронних торгів швидко розвинулася. Частка добровільного продажу невпинно зростає. Ми продаємо готелі й заводи, ТРЦ та кораблі, бізнес-центри та земельні ділянки. У наших найближчих планах — використання блокчейн-аукціонів на інших ринках для отримання доступу до торгів усіх охочих громадян. Тому новий бренд «OpenMarket», «відкритий ринок», символізує нашу відкритість, готовність до змін, невпинне зростання. А також повну відкритість нашої роботи для продавців й покупців. «OpenMarket» - продамо усе!», - пояснив Віктор Вишньов.

Він додав, що серед перспективних нових напрямків роботи аукціону відкриття для населення торгів природніми ресурсами, зокрема вугіллям, деревиною, зерном бурштином та землею.


Blockchain є сучасною технологією розподільних даних, ідея якої полягає у функціонуванні без централізованого керівництва. Використання блокчейну забезпечує можливість функціонування систем без посередників, що дозволяє підвищити швидкість транзакцій, суттєво зменшити витрати та запобігти корупції. Захист та збереження даних здійснюється за допомогою потужних криптографічних алгоритмів.

СЕТАМ (система електронних торгів арештованим майном) - це чесний, простий та ефективний засіб реалізації арештованого майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 р.

Електронний аукціон Openmarket висловлює подяку за розміщення коворкингу Creative Quarter та компанії TTT.ua (територія твоєї техніки) за технічну підтримку проведення заходу.