Система електронних торгів арештованим майном розвиватиме нові напрямки електронних аукціонів - Фото

Система електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) планує вихід нові для себе ринки, які включатимуть не лише співробітництво з державними органами, а й організацію онлайн торгів для комерційного сектора. Про це сьогодні стало відомо в ході прес-конференції на тему «СЕТАМ освоює нові сфери реалізації майна».

Зокрема на майданчику СЕТАМ вже було проведено успішні торги металобрухтом у рамках пілотного проекту співробітництва з ДП «НЕК «Укренерго».

«СЕТАМ та Укренерго мають успішний досвід співпраці, який має конкретний позитивний результат для держави, адже надає новий механізм прозорого продажу надлишкового майна», - зазначив заступник Міністра юстиції Сергій Петухов. На його переконання, така співпраця вигідна всім учасникам торгів і суспільству. «Можна проконтролювати і бачити, яким чином державні підприємства управляють державним майном. Якщо воно їм не потрібне – вони його продають через прозору процедуру. У результаті держава отримує найкращу ціну за це майно, яка іде, відповідно, в актив державного підприємства», - додав заступник Міністра юстиції.

В.о. заступника директора ДП «НЕК «Укренерго» Ігор Гордієнко у свою чергу повідомив, що раніше підприємство продавало металобрухт через біржові площадки. Робили це відокремлені підрозділи на місцях, тому не було змоги контролювати процес. «Ми прийняли рішення централізувати дані продажі, дізналися про СЕТАМ, з яким дуже швидко підписали договір і провели перший аукціон. Це додаткові кошти для підприємства», - зауважив він. При цьому Ігор Гордієнко запевнив: наступного року компанія буде реалізовувати через СЕТАМ не лише металобрухт, а й зворотні матеріали, а також нерухомість.

За словами генерального директора ДП «СЕТАМ» Віктора Вишньова, майданчик онлайн торгів активно рухається у комерційному напрямку з надання послуг публічних електронних аукціонів. «Ми пропонуємо змовникам гнучке програмне забезпечення, яке дає можливість майже будь-який актив продати з підвищенням ціни. В першу чергу ми зосередилися на співпраці з банківським сектором. Вже укладено угоди з низкою банків і ще кілька угод готові до підписання», - сказав він.

Він також поінформував присутніх, що в середині вересня завершено акредитацію СЕТАМ при Фонді державного майна. «Ми отримали можливість проведення будь-яких публічних торгів у Фонді держмайна. Оскільки ми спеціалізуємося на електронних торгах, то тут ми будемо співпрацювати в рамках реалізації об’єктів малої приватизації», - наголосив керівник ДП.

Наступним напрямком співпраці стане співпраця з органами місцевого самоврядування, яким буде запропоновано аукціони з реалізації надлишкового або непрофільного майна. Крім того, місцева влада може продавати не лише фізичні активи, але й права оренди, права користування тощо.

«Нещодавно нами було запущено добровільний продаж майна юридичних та фізичних осіб. Вже перші лоти у системі. Це об’єкти нерухомості, які будуть торгуватися в середині жовтня – квартири, земельні ділянки. Закликаємо юридичних та фізичних  осіб долучатися до співпраці. Адже ми беремо винагороду лише за вдалі торги», - заявив він.

Окрім того, вступив у силу Закон «Про виконавче провадження», який відкриває новий напрямок – реалізацію арештованих земельних ділянок.

«Від сьогодні всі земельні ділянки, арештовані державними виконавцями, мають бути виставлені на продаж. Виняток становлять лише землі сільськогосподарського призначення, на торгівлю якими і нині діє мораторій. Лише по Києву близько 300 арештованих ділянок. Це великий ринок, який можна запустити найближчим часом», - резюмував Віктор Вишньов.

Переглянути відеозапис з прес-конференції