Укрексімбанк через OpenMarket продав на майже 2,7 млн грн золоті прикраси, що перебували у заставі  - Фото

19 та 29 грудня 2023 року Укрексімбанк разом з Державною виконавчою службою України провів успішну реалізацію заставного майна, а саме ювелірних виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння через систему електронних торгів OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України).

На вибір було запропоновано три лоти, які викликали неабияку зацікавленість з боку потенційних покупців. Все майно було реалізовано з перших торгів, а по одному з лотів було зареєстровано (допущено до торгів) аж вісім покупців.

Загальна сума від реалізації ювелірних виробів склала майже 2,7 млн грн.

Нагадуємо, що Укрексімбанк перший в Україні Банк, який провів усі необхідні процедури для продажу ювелірних виробів у рамах виконавчого провадження, залучивши до процедури Міністерство фінансів України та Центральне казенне підприємство пробірного контролю.

Так, у рамах виконавчого провадження, відкритого відповідно до вимог судового рішення про стягнення заборгованості на користь Укрексімбанку, вперше було пройдено тривалу та надскладну процедуру від складання акту опису та арешту майна боржника, а саме ювелірних виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння до публікації аукціонів на платформі ДП «СЕТАМ».

Процедура отримання передбаченої законодавством експертизи регламентована та складна, але злагодженість у діях стягувача та державного виконавця дали змогу пройти її за оптимально короткий проміжок часу. Звіт про оцінку майна, на підставі якого сформована стартова ціна виставлених на продаж цінностей, отриманий державним виконавцем, містить посилання на:
• акт Експертизи цінностей, які були прийняті до Центрального казенного підприємства пробірного контролю;
• акт результатів експертизи ювелірних виробів працівника Міністерства фінансів України;
• акт гемологічної експертизи вставок.

В грудні 2023 року відбулися лише перші три аукціони з продажу ювелірних виробів.

У 2024 році на публічні торги будуть виставлені ще понад 1600 золотих прикрас (каблучки, сережки, підвіски), за якими наразі закінчується проведення експертиз. Окремо плануються аукціони з продажу діамантів.