Укрексімбанк виставив на повторний продаж через СЕТАМ права вимоги за кредитами проблемних позичальників за номінальною вартістю  - Фото

Державний Укрексімбанк вирішив не зупиняти роботу з пошуку інвесторів на кредити проблемних позичальників в умовах воєнного стану та оголосив про проведення другого англійського аукціону з продажу прав вимог через систему електронних торгів OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України).

Умовами другого англійського аукціону є проведення торгів з підвищенням ціни, а стартовою ціною є номінальна (повна) сума заборгованості таких позичальників перед Банком. Загалом на другий англійський аукціон виставлено 43 лоти, сукупна стартова ціна яких становить 66,9 млрд грн.

Перелік лотів Укрексімбанку розміщено на сайті електронних аукціонів OpenMarket - https://bit.ly/3K7w3rI та на офіційному сайті Банку https://bit.ly/3vtRWfK.

Проведення англійських аукціонів з продажу прав вимог за кредитами проблемних позичальників передбачено планами Укрексімбанку зі скорочення рівня NPL та має на меті надати орієнтири ринку щодо структури таких угод.

Як показує досвід ФГВФО, реальні торги з продажу NPL проходять на голландських аукціонах, перехід до яких Банком планується здійснити після завершення воєнного стану.

Зокрема, серед лотів, які зараз виставляються на продаж, є права вимоги за заборгованістю колишнього лідера поліграфічної галузі України, одного з найбільших підприємств з переробки полімерів, структурних підрозділів великих агрохолдингів та багатьох інших компаній. Забезпеченням за ними є об’єкти нерухомості, земельні ділянки, обладнання, цілісні майнові комплекси, котеджні містечка, незавершений об’єкт будівництва багатофункціонального комплексу преміум-класу, логістичний комплекс зі зберігання та переробки риби і морепродуктів та інші інвестиційні активи.

«З метою розширення експозиції та створення конкуренції на торгах Банк проводить декілька етапів аукціонів, що надасть можливість ознайомитися та залучити більшу кількість учасників до участі в торгах. Таким чином, саме ринок визначить реальну вартість прав вимог за кредитами проблемних позичальників під час проведення торгів. Станом на сьогодні ми вже маємо за всіма лотами, які виставлялись на перший англійський аукціон, зацікавленість від потенційних інвесторів» – відзначив член Правління Укрексімбанку Дмитро Каплюк.

«Продаж таких активів потребує підготовки, проведення рекламної кампанії, залучення максимальної кількості потенційних покупців, створення конкурентного середовища та ретельної оцінки ризиків, особливо це актуально під час воєнного стану та після його завершення. Але поступове зниження цін на голландських аукціонах зацікавить більше потенційних покупців, які мають досвід роботи з проблемними кредитами, – наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро. – Ми готові кваліфіковано організувати продаж лотів, як це вже показала наша співпраця з банком».

Аукціон OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) — це простий та ефективний засіб реалізації та придбання майна через мережу інтернет. Онлайн-аукціон працює на всій території України з 2014 року. Загальна сума продажу з початку роботи 18 млрд грн.