Відбувся круглий стіл

22 липня 2021 року об 11:00 у конференц-залі ДП «СЕТАМ» відбувся круглий стіл «Проблемні питання продажу земельних ділянок у виконавчому провадженні відповідно до нового законодавства».

Захід зібрав на одному майданчику провідних фахівців у сфері примусового виконання рішень і продажу арештованого майна в Україні: керівників Асоціації приватних виконавців України, ДП «СЕТАМ», Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, ДП «Прозорро.Продажі» та Незалежної асоціації банків України.

Проблематикою круглого столу стало набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони». Нормативно-правовий акт передбачає, що тепер, відповідно до змін до статті 135 Земельного Кодексу України, продаж земельних ділянок державними та приватними виконавцями у виконавчому провадженні обов’язково має здійснюватися на земельних торгах у порядку, передбаченому зазначеним кодексом. Тим не менш, цей порядок не узгоджується з поточним законодавством у сфері примусового виконання рішень, відповідно до якого працюють приватні і державні виконавці.

Голова Асоціації приватних виконавців України Віталій Чепурний зазначив, що спільнота приватних виконавців України має низку запитань щодо нового законодавчого поляземельних відносин. Після прийняття нового земельного законодавства зміни до законів, які стосуються примусового виконання рішень, не вносилися, що дає підстави стверджувати про наявність протиріч між нормами чинних законів. При цьому, Голова АПВУ підкреслив, що реалізація арештованого майна є вкрай ефективним заходом примусового виконання рішень та інструментом повернення простроченої заборгованості. У 2020 році одним приватним виконавцем було реалізовано майна на суму у 26 разів більшу, ніж одним державним.

«Відповідно до чинного законодавства, організатором всіх торгів з продажу арештованого майна є ДП «СЕТАМ», у наших взаємовідносинах вже склалася стійка і передбачувана практика. Зараз ці механізми роботи опинилися під питанням, нове законодавство передбачає перекладання обов’язків організації торгів на самого приватного виконавця, до яких він не звик у своїй роботі. Саме тому Асоціація зауважує про важливість приведення законодавства у відповідність існуючим нормам процедури примусового виконання рішень в Україні», - зауважив Віталій Чепурний.

«Застосування норм продажу землі у нинішньому формулюванні ускладнюватиме, а в деяких випадках унеможливлюватиме звернення стягнення державними і приватними виконавцями на земельні ділянки боржників, навіть у тих випадках, коли земля є предметом іпотеки. Такі колізії у законодавстві можуть створити додаткові перешкоди для виконання судових рішень і негативно позначитися на статистиці. Законодавча процедура потребує доопрацювання», - додав заступник Голови АПВУ Анатолій Телявський.

«ДП «СЕТАМ» на сьогодні отримало десятки запитів та заявок від виконавців щодо реалізації земельних ділянок. У зв’язку із внесенням змін до Земельного кодексу України проведення усіх земельних торгів має відбуватися відповідно до Земельного кодексу України та постанови Кабміну, яка розробляється на виконання норм цього Кодексу. Ми, в свою чергу, працюємо разом з Мін’юстом для якнайшвидшого надання роз'яснення з цього питання і подальшої реалізації земельних ділянок», - зазначив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро.

«Ми проводили нараду з цього питання з Міністерством юстиції. На нашу думку необхідно готувати зміни до чинного Закону України «Про виконавче провадження» і приводити його у відповідність до Глави 21 чинного Земельного кодексу. Якщо у Асоціації є пропозиції щодо внесення змін до законодавства, ми готові їх розглянути для вироблення взаємовигідних рішень», - прокоментувала ситуацію начальник Управління ринку та оцінки земель Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Людмила Cпіцина.

Операційний директор державного підприємства «Прозорро.Продажі» Дарина Марчак зауважила, що на думку Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, фахівці якого працювали над новим земельним законодавством, абсолютно всі торги земельними ділянками в Україні мають відбуватися за єдиними правилами. Представники ДП «Прозорро.Продажі» вважають, що проблем для приватних і державних виконавців у питанні продажу арештованого майна буде небагато і їх можна буде врегулювати підзаконними актами.

Асоціація приватних виконавців України дякує усім учасникам, які долучилися до організації круглого столу і обговорення проблеми продажу земельних ділянок в рамках виконавчого провадження. На думку спільноти приватних виконавців, проблема неузгодженості нормативно-правових актів неодмінно повинна бути вирішена, тому Асоціація триматиме це питання на контролі та виробить спільно із залученими експертами свої пропозиції щодо врегулювання.