В Антимонопольному комітеті України відбулася робоча зустріч  - Фото

25 травня 2016 в Антимонопольному комітеті України відбулася робоча зустріч на тему: «Забезпечення конкуренції на ринках реалізації арештованого майна та продажу активів неплатоспроможних банків»

Участь у заході взяли представники Антимонопольного комітету України, Державного підприємства “СЕТАМ”, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства юстиції України, громадських організацій та комерційних бірж.

У рамках зустрічі розглядалися питання конкуренції на ринку продажу активів неплатоспроможних банків, обговорювались перспективи розвитку та шляхи підвищення ефективності його реалізації. “Часткова інформація щодо ситуації на ринку отримана. Очікується інформація від учасників ринку, щоб зробити об'єктивні висновки”, - Галина Вірцімах, начальник відділу ринків адміністративних та загальних послуг Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери АМКУ.

“За умови якісного та оперативного надання інформації учасниками ринку Антимонопольний комітет планує закінчити дослідження в серпні 2016 року”, зазначила Агія Загребельська, державний уповноважений Антимонопольного комітету.

На сьогодні в Україні продаж активів неплатоспроможних банків здійснють приблизно 50 організаторів торгів. До них належать як ті, що працюють в електронній формі, так і ті, що не мають власних електронних майданчиків.

ДП “СЕТАМ” з кінця жовтня 2016 року визначено адміністратором системи електронних торгів арештованим майном. Мета створення підприємства — сприяння реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів або посадових осіб, а не отримання прибутку.

"СЕТАМ був створений на вимоги ринку", - Ірина Сербін, директор філії ТБ «Електронні торги України»

Як зазначив генеральний директор ДП “СЕТАМ” Віктор Вишньов: «ДП “СЕТАМ” - найбільша державна система електронних торгів, молоде підприємство з амбітними цілями. Ми постійно працюємо в напрямку розширення ринку електронних торгів і вдосконалення системи реалізації майна в бік прозорості та ефективності. Ми співпрацюємо з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та, разом з іншими приватними біржами, яких акредитовано у фонді близько 50, організовуємо продаж активів неплатоспроможних банків. Також працюємо з комерційними банками в напрямку організації добровільного продажу майна через електронний майданчик СЕТАМ. Жодних преференцій для нас з боку ФГВФО немає, про що свідчить статистика отриманих для торгів активів. Наразі, розроблена агентська програма, за якою інші учасники ринку отримають можливість підключення до СЕТАМ в якості комерційних агентів».

Станом на 31 березня поточного року ФГВФО передав на реалізацію активи неплатоспроможних банків загальною вартістю 5,66 млрд. грн, з яких ДП “СЕТАМ” отримало 1,6 млрд. При чому в даній статистиці враховано лоти, виставлені декілька разів на суму більше 1 млрд. грн. Перші торги по майну Фонду “СЕТАМ” провів 15 лютого, загалом за березень-квітень 2016 ДП “СЕТАМ” реалізувало майна неплатоспроможних банків на суму 66 млн. грн.

“На сьогоднішній день монопольного становища щодо ФГВФО у СЕТАМ немає”, - відмітив директор Асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка.

Що стосується реалізації арештованого майна, то ДП “СЕТАМ” виступає не лише електронною торгівельною платформою, але й виконує функції зі зберігання та транспортування такого майна, внесення інформації в систему у всіх регіонах України. З метою створення конкурентних та залучення до продажів гравців ринку Постановою КМУ було визначено необхідність запровадження агентської програми. Підприємством було здійснено доопрацювання Системи електронних торгів і на засіданні робочої групи АМКУ презентовано колегам схему роботи агентської програми, яка найближчим часом буде впроваджена в життя.