Укрексімбанк через аукціон OpenMarket продає історичну будівлю в центрі Львова - Фото

Державний «Укрексімбанк» проводить публічну реалізацію будівлі філії у Львові на площі Міцкевича через систему електронних торгів OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України). Стартова ціна лота - 430 683 496.26 грн.

Опис

Загальна площа будівлі 7 108 кв.м, включаючи:

банківську споруду загальною площею 2 467,3 кв.м;
банківську споруду літ. «А-5» загальною площею 4 271,9 кв.м;
технічний блок загальною площею 368,8 кв.м.

Об’єкт знаходиться в центрі м. Львів, на площі Міцкевича, другий вхід до будівлі з боку вул. М. Вороного. На земельній ділянці біля будівлі облаштована парковка автотранспорту із заїздом (також у будівлі є підземний паркінг).

Будівля обладнана сучасними системами обігріву та кондиціонування, автономним газовим опаленням.

Презентація будівлі.

Умови продажу

Стартова ціна лота — 430 683 496.26 грн. Гарантійний внесок для участі в аукціоні — 21 534 174.81 грн. Дата проведення аукціону — 3 травня 2024 року. Зареєструватися для участі в аукціоні, детальний опис умов аукціону та самого лоту за посиланням.

«Активи є цікавими широкому колу потенційних покупців, виходячи з розташування та можливостей використання об'єкта. Майно є власністю банку, тому відсутні будь-які обмеження для нового власника щодо використання об’єкта за призначенням», — зазначив Член правління Укрексімбанку Дмитро Каплюк.

Аукціон OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) — це простий та ефективний засіб реалізації та придбання майна через мережу інтернет. Онлайн-аукціон працює на всій території України з 2014 року, а загальна сума продажу з початку роботи становить 21,7 млрд грн.

Історія будівлі

Будинок занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, згідно із наказом Міністерства культури та інформаційної політики України «Про занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» №14 від 18.01.2021, як пам’ятку архітектури місцевого значення.

Фасадна будівля філії збудована в 1804 р., у якій розмістився готель «Європейський» («Hotel d’Europe»), що є одним із найдавніших у Львові. Початкова будівля готелю в перші роки після його відкриття мала лише один поверх. У 1826-му готель змінює власника, та новий володар «Європейського» Кароль Мате ініціює його перебудову, після якої будівля вже мала два поверхи (партер і перший поверх). З 1847-го року в літографіях уже згадується чотириповерхова конструкція готелю.

У 1870-х рр., коли відбувається наступна перебудова готелю, у нього були вже нові власники — родина Альзнерів. Саме тоді було виконаною оздоблення будівлі в неоренесансному стилі. У цей період окрім готелю в будівлі діяла ще книгарня і друкарня Францішека Ріхтера, у якій видавалися популярні львівські газети «Кур’єр Львівський» та «Стріха». На даху будинку у 1877–1887 рр. містилося фотоательє Едварда Тшемеського, а пізніше — Кароля Рошкевича, Людвіка Вележинського.

В 1895 році готель придбав ресторатор Альберт Сковрон (Шковрон), на замовлення якого архітектор З.Сулковський прибудував у дворі готелю ресторан.

У 1920-мі році готель уже вкотре змінює свого власника на Антонія Увєра, та в 1935 році архітектор Фердинанд Касслер розробив черговий проєкт реконструкції.

У 1949-му році назву «Європейський» було змінено на «Україна». 2006-го року в будівлі, переобладнаній у стилі австрійського класицизму 60–70-х років XIX століття, відкрили центральний офіс «Укрексімбанку».