“СЕТАМ” пояснив, хто і як може безкоштовно отримати нереалізоване на електронних торгах майно - Фото

12 жовтня 2016 року Державне підприємство "СЕТАМ" провело для представників соціальних установ та волонтерських організацій семінар, на якому розповіло, хто саме і яким чином може отримати безкоштовно майно, яке не вдалось реалізувати на електронних торгах.

ДП "СЕТАМ" є організатором електронних торгів арештованим майном, майном банків, що передані до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, та майном інших державних та комерційних замовників.

Згідно з законодавством, майно, яке було стягнуто на користь держави (це, в основному, конфіскат), і не було реалізоване на торгах, може бути передано на благодійні цілі. Це може бути будь-яке майно- від канцтоварів до автомобілів.

Віктора Вишньов, генеральний директор ДП СЕТАМ пояснив: "Зокрема, майно можна передати закладам, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, дитячим будинкам сімейного типу, будинкам дитини, установам виконання покарань, слідчим ізоляторам, військовим формуванням. Також майно може бути передано благодійним організаціям, які надалі будуть розподіляти його між тими категоріями громадян, які цього потребують".

Також він деталізував процедуру безоплатного отримання майна. За його словами, рішення про передачу приймає комісія, до якої входить представник від державної виконавчої служби, представник митниці, яка безпосередньо конфіскувала товар, представник фіскальної служби та представник фінансової служби (найчастіше це - представник органів місцевого самоврядування). "Рішення про те, кому саме передати майно, приймає саме ця комісія. "СЕТАМ" до цієї комісії не входить і впливати на це рішення не може", - уточнив Віктор Вишньов.

Перелік майна, яке пропонується на безоплатну передачу, можна побачити на сайті держпідприємства https://setam.net.ua в розділі «Безоплатна передача». Там же міститься інформація про строки, перелік та порядок подання документів для охочих отримати майно безкоштовно.

Починаючи з 2014 року безоплатно було передано 30 тис. одиниць різноманітного майна - від побутової техніки, автомобілів і до дитячих речей і канцелярії. "Наприклад, за цей період ми передали доволі велику кількість автомобільного транспорту, який був затриманий через порушення митних правил та конфіскований митницею – від Мерседесу до вантажно-пасажирських мікроавтобусів", - сказав гендиректор. На потреби українського війська було передано рюкзаки і спальні мішки, а зараз "СЕТАМ" очікує заявок на передачу бронежилетів.

Віктор Вишньов наголосив, що безоплатна передача майна – дійсно безоплатна: "Ніяких грошей за данні товари ніхто не має права з вас вимагати, стягувати й так далі".

Водночас керівник СЕТАМ зазначив, що існує і захист від недобросовісних отримувачів безоплатного майна – вони не зможуть його продати і покласти гроші в кишеню. "Якщо організація отримала у безоплатне користування автомобіль, то вона не зможе його продати, якщо він став їй не потрібен. В такому випадку доведеться сплатити всі здійснені нарахування на користь держави, які були здійснені митницею при конфіскації авто", - сказав Віктор Вишньов.

Генеральний директор "СЕТАМ" також додав, що зараз заявки на безкоштовне отримання майна подаються до комісій у паперовому вигляді, але після змін у законодавстві в майбутньому буде доступне подання заявок on-line.