«Продаж майна банкрутів повинен відбуватись з використанням сучасних технологій», - Віктор Вишньов - Фото

28 травня відбувся круглий стіл на тему «Реалізація майна банкрутів через електронні торги з використанням сучасних технологій» за участі представників арбітражних керуючих, Міністерства юстиції, українських банків та торгуючих майданчиків.

Учасники круглого столу привітали підписання Кодексу з питань банкрутства та обговорили питання ефективного відновлення платоспроможності боржників.

Директор Департаменту з питань судочинства та банкрутства Міністерства юстиції України Юрій Моісеєв зазначив що головна мета процесу – відновлення платоспроможності: «Мін’юст має розробити 30 нормативно-правових актів. Зокрема й тих, що розвиватимуть електрону торгівельну систему. Я переконаний в необхідності врахування думки громадськості. Але головна мета – максимальний рівень задоволення вимог кредиторів».

Генеральний директор ДП “СЕТАМ” Віктор Вишньов звернув увагу на важливість теми для підвищення інвестиційної привабливості України: «Зараз в середньому кредитор отримує лише 8 центів з долара. Реформа підвищить цей відсоток – що є вкрай важливим для інвесторів та покращить позиції України в рейтингу Doing Bussiness».

Юридичний радник Центру комерційного права Ігор Ніколаєв наголосив на важливості розвитку самоврядування арбітражних керуючих: «Треба також врахувати думку арбітражних керуючих з усієї України. Я сподіваюся, що продаж призведе до ефективного відновлення діяльності підприємств. Майданчики повинні шукати покупців закордоном, бо внутрішній попит є обмеженим. Тож для великих об’єктів є вкрай доцільним залучати іноземних інвесторів».

Керівник експертної групи з банкрутства Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Мін’юсту Владислав Філатов наголосив на складності питань зберігання майна: «Сподіваюся, що найближчим часом буде прийнято Кабінетом Міністрів нормативні акти, що забезпечить подальше вдосконалення процедур».

Заступник генерального директора ДП “СЕТАМ” з юридичних питань Микола Писанчин підкреслив важливість захищеності та відкритості системи: «Така важлива сфера повинна бути захищеною. Й криптографічна технологія блокчейн є найкращим захистом. До того ж, ми вважаємо важливим рівний доступ усіх потенційних учасників в автоматичному режимі без будь-яких обмежень і без втручання людського фактору Ніхто не повинен мати «кнопку», що відсікає потенційних покупців. Й треба запровадити конкретні строки для усіх дій в системі: сплата внеску, початок, припинення та закінчення торгів. Правила повинні бути універсальними для усіх. Наша система повністю готова до початку роботи».

Учасники висловили сподівання на подальший розвиток нормативно-правової бази.

Довідково:

15 квітня 2019 року Президент підписав Кодекс з процедур банкрутства, який встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності.

Кодексом впроваджено обов'язковість використання електронних торгів при продажі активів підприємств-банкрутів.

OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Агентства з розшуку та менеджменту активів) - це чесний, простий та ефективний засіб реалізації майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 року і використовує інноваційну технологію Blockchain.

Веб-сайт OpenMarket: om.gov.ua

Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/setam.gov